donderdag 6 maart 2014

Van tricot-fobie naar tric-euforie

Toen babysmurf nog een heel klein smurfje was en nog goed en wel in mijn buik zat, kocht ik tricot om daar zo'n schattig kruippakje van te maken. "Niets nieuws onder de zon" hoor ik u zeggen. Ware het niet dat ik nog nooit in mijn ruim 10-jarige naai-carrière iets van tricot genaaid had. Dat ik eigenlijk al de bibbers kreeg als ik aan een project uit tricot dacht.
Met een babysmurf op komst vond ik dat daar verandering in moest komen. En toch duurde het na die aankoop toch nog zeker 9 maanden voordat ik mijn fobie te lijf ging. Het moest maar eens afgelopen zijn.

Omdat ik het zonde vond dit project te laten mislukken door beginnersfouten, begon ik aan een rompertje uit een 3 euro tricot, een akelig dun fladderstofje.
Het patroon nam ik met pen over op de goede kant van de stof. Jammer.
Maar het werd een romper:
Dat obstakel was overwonnen. Toch wel een beetje met de bibbers begon ik aan het kruippakje. Ik ging in mijn stapel Ottobres op zoek naar een patroon met raglanmouwen. Ik heb bij Goodmoodkid een aantal jumpsuits gekocht en die pasvorm is zo fijn. Daarnaast zijn de jumpsuits ook goed aan te trekken omdat er geen naad rond de schouder loopt en is de hals mooi aangesloten. Heel de naaiwereld kent ondertussen het naaipatroon van Kiind, maar ik hou dus niet zo van envelophalsen.
Ik koos voor het patroon Villikko (of iets dergelijks) uit Ottobre 1-2013 en ging aan de slag. Ik maakte mouwboordjes en pijpboordjes, enerzijds zodat babysmurf (en ik) er wat langer van kan genieten, anderzijds zodat de pijpen niet scheef dichtgeknoopt kunnen worden.
Dit is het resultaat (tromgeroffel):
 Goh, mevrouw Liefs-en-lapjes, wat is er aan de hand met de bies langs de pijpen? Nou, ik wilde te snel (altijd dom) en deed de kamsnap verkeerd om in de stof. Kwam daar pas achter toen de kamsnap al stevig vast zat. Het stanleymes dat ik gebruikte om de kamsnap te verwijderen, maakte een groot gat in de bies. Met het streepje overdwars stikte ik een klein stukje bies over het gat en besloot dat ik dat eigenlijk best grappig vond staan....
Maar toen... Toen had ik de smaak dus te pakken. En omdat de Stoffenkraam vaak leuke stoffen heeft voor heel schappelijke prijsjes, ging ik helemaal los. En kocht een flinke doos tricots.
Van een Nooteboomtricot, of eigenlijk twee maakte ik een shirtje en broekje:

Ziet u dat? Hoe mooi dat streepje doorloopt over dat boordje? Ja, daar zit een naadje.

Wat nog geduldig ligt te wachten op projecten:
V.l.n.r: een zwarte katoenen tricot, een zwarte viscose tricot, een retro-bloemen viscose Polytex tricot, katoenen tricot rood met oranje ster, katoenen Nooteboom tricot geel met oranje stipje, viscose tricot met brede oranje streep, katoenen Stenzo tricot met visjes en een katoenen Dapper tricot met schildpadden.

De schildpadden worden ook een kruippakje. Het visje een zomerse outfit voor babysmurf (heb een rompertje met aangestikt rokje gezien in een Ottobre). Die retrobloemen: het is zo leuk motief, maar zo'n fladderige stof; ik weet het nog niet. En voor de rest van de tricots kan ik vast wel een goede bestemming bedenken.

Patroon romper: Ottobre 6-2012
Patroon kruippak: Villikko, Ottobre 1-2013
Patroon shirt: Lil' Darling, Ottobre 1-2012
Patroon broek: Little Rabbit, Ottobre 4-2013
Stoffen: zoals boven genoemd, allemaal bij de Stoffenkraam
Kamsnaps: KleurenmixGeen opmerkingen:

Een reactie posten